петък, 20 март 2015 г.

ТРИ портмонета / Истина е !/




 http://blog.libero.it/blog/pics/emoticons/043.gif  

  
amazingly
 

                                              Внимание! Истина е!
 
     Годината е 1887-ма, месецът е август,  мястото  -  Париж. Във въздуха се носи неприкрита злорада  възбуда, която прави  обстановката  направо празнична. Ще бъде гилотинират Анри Пранзини. Но кой е той?
     Пранзини  е престъпник  от  италиански произход, роден в Египет, в зависимост от случая представял се и за швед , професионален  измамник,  прелъстител, изпечен Дон Жуан – един от многото, за които в младежките им години казват „ Кривнал от правия път” , и на които с течението на годините главите им не увират. Та Анри Пранзини бил   опознал почти всички  европейски затвори  преди да убие в Париж една светска дама , детето  и прислужницата.
     И така, в почти празнична обстановка,  Анри Пранзини бил гилотиниран.  Историята обаче не свършва тук. След  екзекуцията лаборантът, който извършвал аутопсията, си отрязал  парче кожа  и я дал  да се обработи добре.    Станали три прекрасни портмонета.
     Пресата  надушила случая и го раздухала подобаващо. По всяка вероятност две от портмонетата отишли  за шефа и помощник- шефа на криминалната полиция, а третото закупил на много висока цена някакъв граф. Графът го подарил на жена си.
     След време, в подходяща компания, графът споделил, внимателно наблюдавайки жена си, че портмонето е от кожата на онзи Пранзини, който преди да го гилотинират, така често се мотаел из  нейните салони.
      Графинята припаднала.

 Истинска история  с френски привкус.