понеделник, 23 юни 2014 г.

Убих Сети и не бях наказан / Внимание! Истина е!


amazingly         Внимание! Истина е!
 

          Доналд Хюм няма  биография на разбойник, нито на пират, нито на отровител, след който да останат десетки трупове. Извършил е само две убийства. И все пак е интересен убиец, за малко да напиша - симпатичен.
          Роден е през 1919 г. в Англия. През младостта си живее от скромни грабежи и дребни престъпления, които му докарват няколко присъди.  И ето го в 1949 г. Вече има и съдружник, някой си  Селмън Сети. Та през октомври същата година този негов съдружник нещо го ядосал и Хюм взел, че го убил. Банална история.
          Да убиеш някого не е толкова трудно, твърдят запознати и също те твърдят, че всъщност проблемът е да скриеш трупа. Наслушали сме се за убийци, които крият труповете в мазето, под дюшемето в кухнята, в градината, пълнят ваната с киселина или пък ги разнасят в куфари. Пълна липса на въображение! Ето точно тук Хюм  проявява своево рода творчество. Нарязва трупа, пакетира го прилежно в няколко пакета, наема малък самолет /служил е във ВВС/ и отвисоко захвърля пакетите в блатата на Есекс. И така - има убийство, но няма труп. Излиза от затвора през 1958 г.
          Навън светът е хубав, а той няма пари и затова продава мемоарите си на в. "Сънди Пикториъл" под заглавието "Убих Сети и не бях наказан". Ще признаете, че не му липсва арогантност. Хюм не е глупак и знае, че всеки миг ще припари под краката му и затова офейква в Швейцария, където изплатили хонорара му. Но парите от творческото откровение свършили, огледал се  и  решил да ограби банка. Това начинание  обаче завършило зле. За убийството на таксиметров шофьор бил осъден на доживотен затвор.

          Съветът към бъдещи евентуални кандидат-жертви е: Не ядосвайте съдружника си!
          А към престъпниците: Внимавайте с ограбването на банки!