четвъртък, 2 януари 2014 г.

Каква история само! (Внимание! Истина е!) Злокобна подигравка на съдбата!

                                                             
                                           Внимание! Истина е!
                                         



     Потресаващото в тази история е черната злокобна подигравка на съдбата.  Годината е 1757. Държавата е Франция. Но да се запознаем с участниците в драмата. Тома Нодлер е съветник в парламента на Бретан. Накратко - успял и вдъхващ уважение човек. Има син и дъщеря. Има и племеница. Когато става въпрос за убийство, най-често срещаният мотив е пари! Този случай не прави изключение.
     Та на този Тома Нодлер  е поверено богатството на неговата племеница Жюли. Тя скоро ще навърши двайсет и една година и тогава той ще трябва да обяснява къде е изчезнала по-голямата част от богатството. Неприятна ситуация. И той решава да убие Жюли. В заговора привлича и сина си Гюстав, но не и дъщеря си Жозефина, която е приятелка с Жюли. Есен е. В къщата са само четиримата. Навън бурята огъва клоните на дърветата в тревожен и плашещ шум. Какъв декор само! Има ли наблизо театрална или филмова агенция?
    Баща и син се промъкват в стаята на Жюли и в призрачната тъмнина убиват спящото момиче.
    На сутринта двамата седят в трапезарията, когато на врата съвсем жива, здрава и усмихната се появява Жюли. Но затова пък Жожефина нещо се бави.
Какво всъщност се е случило. През нощта двете момичета си били разменили спалните, защото тази на Жюли гледала към градината , а от там силно се чували шумовете на бурята и тя се плашела.
    Двамата мъже бягат в Савоя. Синът влязъл в манастир и се отдал на мистицизъм. Бащата също навлякъл расото, но решил да се изповяда. Църквата го изпратила на клада, без да се притеснява, че скандалът ще вдигне шум.