сряда, 12 декември 2012 г.

Спонтанното човешко самозапалване - невероятно, но факт!




    На 1-ви юли 1951-ва от апартамента на Мери Ризъл , шейсет и седем годишна жена от Сейнт Петерсбург – Флорида, се разнесъл мирис на пожар  и съседите били принудени да разбият вратата, тъй като дръжката била силно  нагорещена.  Открили пружини от фотьойла на който седяла, купчина пепел , овъглен черен дроб прилепнал до част от гръбначния стълб, обгорял череп и част от ходило обуто в пантоф. След огледа, шерифът на полицията заявил:*Случило се е нещо, което просто не може да се случи, но е факт.*

През 1963 г. съседите на графиня Корнелия Банди де Чезена забелязали от прозорците на стаята й да излиза жълтеникав дим. На метър и половина от леглото намерили купчина пепел, два крака в чорапи и част от черепа. Свещите до леглото били стопени, но фитилите не били изгорели. Мебелите били непокътнати. Що за запалване е това? За да се превърнат костите в прах е необходима температура над 1300 °C , а в същото време чорапите и фитилите на свещите не са изгорели. Това показва, че температурата не е надминавала 120 °C. През 1939 г. едно бебе загинало по подобен начин в люлката си, а чаршафите дори не били почернели.  През 1938г. Филип Нюкомб пламнал и изгорял на дансинг пред погледите на присъстващите. Никой наоколо не пострадал. Същото се случило и с Мейбъл Андрюс.

    Спонтанното човешко самозапалване е познато от древността.  През 1763 г. Жонас Дюпон  за първи път представил  дисертация на тази тема. От по-популярните съвременни произведения е *Небесен огън или сигурни ли сте, че няма да изгорите!* на Майкъл Харисън.  Самозапалването има много и различни характеристики. Освен самозапалването с големи пламъци, което води до пълно изгаряне на тялото,така, че костите стават на прах, има и случа на самозапалване с малки сини пламъчета, които се появяват по повърхността на кожата и не могат да бъдат изгасени с вода. В студена вода пламъците изгасват,  водата се затопля, но се появяват спонтанно след няколко минути. Някои от жертвите са нечувствителни към самозапалването, а други са  надавали ужасни звуци, когато са се възпламенявали като факли.

   Теоретично човешкото тяло може да гори, но то е лошокачествено гориво, защото съдържа 80% вода.За да се изгори изцяло един труп, са необходими около двеста килограма дърва, но дори тогава костите остават цели. А при спонтанното самозапалване, костите се разпадат на прах.За да се възпламени и да продължи да гори човешкото тяло, освен кислород е необходима и висока температура. Тук третото условие в *триъгълника на пожарникарите*/ материал, кислород, висока температура/ липсва. Най-странното е, че при спонтанното човешко самозапалване огънят не се разпространява към околните предмети – мебели, дрехи, завивки, остават непокътнати.  Сред жертвите има както хора, които са обичали да си попийват, но някои са били трезвеници. Имало е пълни, но е имало и слаби. Социалният статус на жертвите също е много разнороден. Самозапалването си остава мистерия. То противоречи на основните закони на познатите ни: физика, химия и физиология. Има  доста хипотези, които се опитват да обяснят самозапалването. Понякога, като че ли причината е в статичното електричество. Известни са случаи, когато статичното електричество по кожата на някои хора  достига до 30000 V и предизвиква искри. С това може да се обясни запалването, но не може да се обясни  изгарянето на тялото.   Окончателна теория, която да обясни мистерията няма. Ние не знаем защо тази реакция започва, нито как протича.Спонтанното човешко самозапалване остава  ЗАГАДКА.

   Някои статистики сочат, че случаите на спонтанно самозапалване нарастват в години на слънчева активност.

   През 2013г. сме в период на максимум на слънчева активност.

     Ще цитирам  Майкъл Харисън :* ...сигурни ли сте, че няма да изгорите ?*